varldsnyheter.blogg.se

Vi är en grupp på Kungsängsgymnasiet i Sala som läser en kurs som heter internationella relationer. Vi går i trean på samhällsprogrammet och bloggar om några konflikter runt om i världen som intresserar oss.

Fortsättningen på Krimhalvön

Kategori: Ukraina

källa: svt.se "Oidentifierade maskerade individer håller en rysk flagga samtidigt som de blockerar en facklig byggnad i Semferopol på Krimhalvön."
 
Fortsättningen på Krimhalvön 17 mars, bara en dag efter omröstningen. Putin skriver under ett avtal, som erkänner "Republiken Krim" som självständigt från Ukraina. Dock är det bara Ryssland som godkänt folkomröstningen på Krimhalvön. EU och USA agerar och sätter in sanktioner mot Putins närmaste män, som bland annat straffas med reseförbud. 
 
Efter bara några dagar skriver Vladimir Putin även under avtalet som bekräftar att Krim har erövrats av Ryssland. EU som är helt emot detta, lägger in ytterligare tolv namn som straffas av sanktioner. Ryssland fortsätter med sitt aggresiva sätt att ta över och den 23 mars 2014 stormar ryska trupper den ukrainska flygbasen Belbek med pansarfordon och tar kontroll över basen. De tar även kontroll över den enda ukrainska ubåten på Krimhalvön och hissar den ryska flaggan. 
 
Länderna runt omkring skakar av rädsla och främst soldaterna på Krim. Regeringen i Ukraina får nog av alla hemskheter som ryssland kommer med och kräver att alla ukrainska soldater ska lämna Krim, eftersom deras liv är i fara.
 
Oroligheterna mella länderna fortsätter i flera veckor, Obama kommer till möte med Putin, USA skickar marinkårssoldater till Rumänien för att stödja landets gränser, gaspriset chockhöjs för Ukraina, separatistiska "folkrepubliker", demonstranter bryter sig igenom polisspärrar, Ukraina hotar Putin med våld och Putin varnar för inbördeskrig. 
 
Såhär fortsätter vardagen för både militären och invånarna, alla som är emellan konflikten inom Ukraina, Krim och Ryssland. Den 9 april, Ukrainas premiärminister vill att konflikten i östra Ukraina ska lösas till på fredag och ber Putin ta detta till sig, och hotar med våld återigen. 
 
Hur detta gick får ni läsa om i nästa inlägg om Ukrainakrisen. 
 
 
Louise Tengwall 
 

KOMMENTARER:

  • Mirjam säger:
    2014-11-25 | 16:08:21

    Bra! Vill gärna läsa mer..

Kommentera inlägget här: