varldsnyheter.blogg.se

Vi är en grupp på Kungsängsgymnasiet i Sala som läser en kurs som heter internationella relationer. Vi går i trean på samhällsprogrammet och bloggar om några konflikter runt om i världen som intresserar oss.

Muhammad Mursi

Kategori: Egypten

Efter att Mubarak avsattes 2011, så kommer en man vid Muhammad Mursi att bil vald till egyptierns nya president.

Muhammad Mursi: Muhammad Mursi fick drygt ett år vid makten, blev sedan avsatt i en militärkupp.

Efter att Mubarak avsatts tog militären över makten. Den anklagades snart för att ha tagit makten utan att ha några demokratiska ambitioner. Efter en tid utbröt en ny våg av protester och demonstrationer den här gången riktade mot militärstyret.

Protesterna och demonstrationerna ledde till att de första demokratiska valen hölls 2012. Valets segrare var Muslimska Brödraskapets kandidat Mohammed Morsi. Demonstrationer och våldsamheter fortsatte dock och i juli 2013 avsattes Morsi av militären. Hundratals har sedan dess dödats i våldsamma sammandrabbningar mellan framförallt militären och Morsis anhängare.

I maj 2014 valdes den tidigare generalen och försvarsministern Adel Fattah al-Sisi till ny president. Valet har kritiserats och stora brister rapporterades. Men de har blivit bättre och inte lika oroligt i egyptiern med al-sisi som president iallafall.
Kommentera inlägget här: