varldsnyheter.blogg.se

Vi är en grupp på Kungsängsgymnasiet i Sala som läser en kurs som heter internationella relationer. Vi går i trean på samhällsprogrammet och bloggar om några konflikter runt om i världen som intresserar oss.

Ockupation och gerillakrig

Kategori: Västsahara

Inledningsvis förde Polisario krig från en permanent militärbas i södra delar av landet, men gick med tiden över till gerillakrigföring, då det här visade sig vara mer verksamt i strid mot marockanska militären. Vänsterorienterade länder, däribland Nordkorea, Libyen, Algeriet, Jugoslavien och Kuba stöttade Polisario. Marocko å andra sidan, fick stöd av USA. På den afrikanska kontinenten blev ännu en gång en lokal konflikt en del av det kalla kriget.

Efter ett antal sammanstötningar med gerillan, vilket framkallade till stora förluster, valde Marocko att koncentrera sig på den strategiskt viktigaste delen av Västsahara. Området utgör bara omkring 1/12 av landets totala areal, men omfattar trots detta både Västsaharas betydelsefullaste städer och landets betydande och värdefulla fosfor och fisktillgångar. Detta var naturresurser som Marocko gärna ville ha och som också finansierade ockupationen. Marockanerna byggde murar av sand runt hela området, satte upp taggtråd och la ut landminor. Under årens lopp har murar och taggtråd flyttats ett antal gånger och området har blivit större. Detta har lett till stora protester och attacker av befolkningen och Polisario. Idag är landet så gott som delat av en 2200 km lång mur.

En bild på hur de olika murarna går genom Västsahara.

 
Kommentera inlägget här: