varldsnyheter.blogg.se

Vi är en grupp på Kungsängsgymnasiet i Sala som läser en kurs som heter internationella relationer. Vi går i trean på samhällsprogrammet och bloggar om några konflikter runt om i världen som intresserar oss.

självständighetsomröstning

Kategori: Katalonien

En stor majoritet av dem som röstade har röstat för Kataloniens självständighet. 80,7 procent blev ja-siffran, visar preliminära resultat innan alla röster är färdigräknade. Men valdeltagandet var lågt.Joana Ortega, Kataloniens vicepresident, uppger att av drygt två miljoner räknade röster har något fler än 1,6 miljoner röstat för självständigheten.Katalonien har 7,6 miljoner invånare och 5,4 miljoner röstberättigade. Resultatet tyder på att mindre än hälften av katalonierna har röstat i denna symboliska omröstning.
 
 
 

Den federala regeringen i Madrid och de regionala makthavarna i Barcelona är på fullständig kollisionskurs efter söndagens symboliska omröstning om självständighet för Katalonien.

– En total succé, säger regionpresidenten Artur Mas i Katalonien.

– Meningslös och oduglig, säger Spaniens justitieminister Rafael Catalá.

Något valresultat har inte presenterats, men den spanske justitieministern Rafael Catalá sade att den federala regeringen betraktar omröstningen som ”politisk propaganda” utan någon som helst demokratisk giltighet.

KOMMENTARER:

  • Mirjam säger:
    2014-11-25 | 15:53:10

    Intressant! Vad händer framöver tror du? vad tror "experter" kommer att hända?

  • Mirjam säger:
    2014-11-25 | 15:53:45

    Intressant! Vad händer framöver tror du? vad tror "experter" kommer att hända? Varför vill de bli självständiga?

Kommentera inlägget här: