varldsnyheter.blogg.se

Vi är en grupp på Kungsängsgymnasiet i Sala som läser en kurs som heter internationella relationer. Vi går i trean på samhällsprogrammet och bloggar om några konflikter runt om i världen som intresserar oss.

Sri Lanka - Historia

Kategori: Sri Lanka

För 2400 år sedan började singaleserna från det indiska fastlandet att bosätta sig på Sri Lanka. Samhällen skapades i både centrala och södra Sri Lanka. Efter en tid bosatte sig även tamilerna på ön, främst på den norra halvan. Det hände att tamilernas och singalesernas kungadömen stred mot varandra. Självklart streds det om makt

Kungadömena i Sri Lanka föll med tiden då de hamnade under europeisk kontroll. Portugal på 1500-talet och Holland på 1600-talet. De två kolonialmakterna Portugal och Holland lämnade några spår efter sig som även syns till idag. Portugisiska namn och en katolsk minoritet bland singaleserna.

Sri Lanka ockuperades även utav Storbritannien under tidigt 1800.tal. Som bemästrade de sista självständiga kungadömena på ön. Storbritannien förenade Sri Lanka i sitt kungadöme och införde engelskan.

1948 gav britterna, Sri Lanka sin självständighet. Sri Lanka blev då en demokrati som är formad främst efter den brittiska modellen.

 

 
Kommentera inlägget här: