varldsnyheter.blogg.se

Vi är en grupp på Kungsängsgymnasiet i Sala som läser en kurs som heter internationella relationer. Vi går i trean på samhällsprogrammet och bloggar om några konflikter runt om i världen som intresserar oss.

Utbildning och Utrikeshandel

Kategori: Konflikten i Somalia

Utbildning

Somalia införde skriftspråk 1972 och en sjuårig grundskola skapades. Under inbördeskriget föll systemet samman och dom flesta skolor blev tvungna att stänga igen. Ett antal skolor har fortsatt att fungera och flera av skolorna får hjälp av västbaserade hjälporganisationer till exempel FN och EU. Islamsitgrupper har förbjudit skolor att andvända läroböcker som de fått av FN och EU och det råder strikta regler för hur man ska uppföra sig och klä sig.

Dom flesta barn som bor i Somalia går inte i skolan. I början av 00-talet gick knappt var femte barn i grundskola och allt tyder på att siffrorna har försämrats under åren. Det är betydligt mer pojkar än flickor som deltar i undervisningen.

 

Utrikeshandel

Får, getter, kameler, skinn och bananer har traditionellt exporterats från norra Somalia. Varje år exporteras ungefär tre miljoner djur men 2000 införde flera länder omkring persiska viken ett förbud mot import av djur från Somalia på grund av en febersjukdom som drabbat djur i Östafrika.

Olja, vapen, maskiner och livsmedel är viktiga importvaror och de viktigaste importländerna är Djibouti och Kenya. Importen är mycket större än exporten.

 

 

 

 

Klara Linnteg

 

KOMMENTARER:

  • Mirjam säger:
    2014-11-25 | 15:57:05

    Ett land som har lång väg att gå för att medborgarna ska få fred och frihet...

Kommentera inlägget här: