varldsnyheter.blogg.se

Vi är en grupp på Kungsängsgymnasiet i Sala som läser en kurs som heter internationella relationer. Vi går i trean på samhällsprogrammet och bloggar om några konflikter runt om i världen som intresserar oss.

Amira Osman Hamed

Kategori: Sudan

Amira är civilingenjör och kvinnorättsaktivist i Sudan. I augusti 2013 gick hon ut i sin by utan att bära slöja. Som ett resultat av att det anklagades hon för "oanständigt klädd". Hon väntar fortfarande på sin rättegång - det har skjutits upp två gånger redan. Om Amira befinns skyldig, kommer hennes straff vara en spridning globalt.

Amira arbetade i byn Jabal Auliya, som är på utkanten av Khartoum. Den 27:e augusti blev hon konfronterad av 10 medlemmar från Sudans ordningspolis. De hotade att arrestera henne för att ha vägrat att bära sin slöja och tog henne till polisstationen där hon anklagades för "oanständigt klädd. Hon släpptes mot borgen fyra timmar senare.

Enligt Sudans brutala allmänna anständighetslagar, kan en kvinna bli anklagad för "oanständigt eller omoraliskt klädd", som Amira blev och kan dömas upp till 40 piskrapp

Kvinnor skall inte straffas för såna här handlingar. Bara för att kvinnor inte bär kläder som män inte tycker är "lämpliga", så kan man få piskrapp på sig. Just sånt här skapar den stora könsskildringen som vi har i denna värld. Det måste stoppas.

Jag försökte klistra in en bild på Amira Osman Hamed men tekniken nuförtiden är ju för komplicerad hehe. Tack för mig.




KOMMENTARER:

  • Mirjam säger:
    2014-11-25 | 16:03:45

    Jättebra att du får in "personliga" nyheter så man får information hur vanliga människor har det.

Kommentera inlägget här: