varldsnyheter.blogg.se

Vi är en grupp på Kungsängsgymnasiet i Sala som läser en kurs som heter internationella relationer. Vi går i trean på samhällsprogrammet och bloggar om några konflikter runt om i världen som intresserar oss.

Bakgrund på konflikten

Kategori: Västsahara

 
 
 

 

Eftersom jag redogjort för vart länderna ligger och hur de ser ut så jag tänkte idag skriva lite bakgrund på själva konflikten. Ända fram till mitten av 70-talet var Västsahara en spansk koloni, då hette Västsahara Spanska Sahara. När Spanien sen lämnade landet år 1975 ville både Marocko och Mauretanien ta del av Västsahara genom att ockupera landet. Båda grannländerna hävdade att Västsahara hade varit en del av deras land tidigare. Alltså innan Spanien koloniserade landet. Marocko var de som tog tag i det och gick in med styrkor och ockuperade huvudstaden al-Ayun. Samtidigt som det här hände, förklarade separationsrörelsen Polisario Västsahara som självständigt, inget som dock hindrade Marocko. Den internationella domstolen i Haag motade bort kraven från Marocko och Mauretanien år 1975. Detta ledde till att Mauretanien lämnade sitt krav, men Marocko fortsatte sin ockupation och kamp för att ta över Västsahara. Även om FN och domstolen i Haag krävde att det skulle hållas en folkomröstning i frågan, ignorerade den marockanska regeringen detta. Istället påbörjade Marocko den så kallade ”gröna marschen” där 350 000 civila marockaner bosatte sig på Västsahara. Denna operation sågs av det internationella samfundet som en ytterligare upptrappning av ockupationen. Nästa vecka går vi vidare därifrån. To be continued..

Jag ska också bli bättre på att lägga upp bilder, här är de båda flaggorna, Marockos med en stjärna i mitten och Västsahara med både en stjärna och en måne.

 

KOMMENTARER:

  • Mirjam säger:
    2014-11-25 | 16:10:02

    Mycket bra att du skriver om bakgrunden, och att ett land faktiskt kan strunta i vad omvärlden tycker...

Kommentera inlägget här: